Lassen lennokkitoiminna historiaa

En ole varma koska olen ensimmäisen lennokkini saanut/rakentanut. Kuitenkin ensimmäiset selvät mielikuvat ovat 60-luvun alkuvuosilta vapaastilentävistä liidokeista ja kumimoottorikoneista. Ensimmäisiin RC-laitteisiin sotkeuduin isäni kanssa 60-luvun lopulla (radiot olivat muuten OS:n valmistamat). Harjoittelimme paljon Viikin pelloilla Helsingissä ja tyystin omin voimin ja tuloksena oli tietysti aika usein kasa tikkuja. Asiantunteva apu olisi ollut paikallaan ja suosittelöen sitä ehdottomasti nykyisinkin aloittelijoille. Sitä ei RC-laitteissa tuohon aikaan ollut paljoa tarjolla. Omin voimin oli usko usein enemmän kuin koetuksella.

Perheen perustamisen myötä tuli harrastukseen 70-luvun lopulla pitkähkö tauko, mutta 80-luvun puolivälissä innostuin sähkölennokeista. Minua pidettiin enemmän kuin hulluna, mutta onneksi asiasta kiinnostuneita löytyi muitakin (esim. Riihelän Hannu oli aloittanut jo muutaman vuoden ennen minua) ja laji alkoi levitä. Hankin kalustoa aluksi myös kavareille ihan harrastusmielessä kunnes perustin Hi-Tec Hobbyn 1990. Se erikoistui nimenomaan sähkölennokkeihin ja tutemerkkeinä tuollin olivat esim. Astro Flight, Plettenberg, Multiplex, Sommerauer, SR-Batteries, Aero-Naut jne. Osa elossa vielä nytkin ja osa hävinnyt maailmankartalta. Mutta sähkö lennokkien voimanlähteenä on ja pysyy.

Perhettäni kohdanneiden surullisten tapahtumien jälkeen päädyin myymään Hi-Tec Hobbyn toiminnot osin Suomen Ilmailuliitolle, osin Oulun Askarteku ja Kehykselle (nykyisin Hobbypoint) ja osin Jussi Havakalle.

Jatkoin toki harrastusta ja eritoten sähköliidokkien parissa, sekä Nordikin että F5B:n.

Kaksituhattaluvun alussa innostuin mikrolennokeista ja niiden kanssa kävi samoin kuin sähkölennokeillakin. Niitä oli pakko haalia maailmalta ja kaverit pyytelivät tilaamaan samalla itselleen. Syntyi mikrolennokkiyritys Optimat. Se oli jo varsin hyvässä vauhdissa kun taas eteen tuli perheessä vastoinkäymisiä ja myin mikrolennokkitoiminna Toni Höglundin Optimal Modelsille keväällä 2008.

Minä jatkoin lennokkikaupankäyntiä vain Beli-Zell liimoilla (tukkumyynti jälleenmyyjille) ja myöhemmin ACT:n RC-laitteilla suoraan loppukäyttäjille. Lennokkiharrastus jatkuu edelleen ja juuri nyt työnalla on suurin koskaan tekemäni mallikone - 1/5 mittakaavainen Focke Wulf TA152-H.